Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Υπολογίστε μόνοι σας την κατανάλωση της κάθε συσκευής Θέρμανσης.

Τον χειμώνα που μας πέρασε με ρωτούσαν οι πελάτες μου στο κατάστημα πόσο θα πληρώσω σε κατανάλωση με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θέρμανσης.
Ε λοιπόν το πήρα απόφαση να σας πώ το μυστικό. Θα σας δώσω καποια στοιχεία και θα μπορείτε πλέον και εσείς να υπολογίσετε το τί είναι ποιο οικονομικό για την τσέπη σας. Μαζί με εσάς θα μάθουν και οι λοιποί "συνάδελφοι" μαγαζάτορες σχετικοί και άσχετοι πώς πρέπει να υπολογίζεται η κατανάλωση του κάθε μηχανήματος και να μην λένε ανακρίβειες στους πελάτες τους.
Εκείνο που ενδιαφέρει κυρίως είναι το είδος ενέργειας. Για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε πετρέλαιο , αέριο, ρεύμα ,πέλλετ,ξύλα, πρέπει όλα να τα μετατρέψουμε σε μονάδες ενέργειας. Τι μας δίνουν και πόσο το πληρώνουμε. Η κατεξοχήν μονάδα ενέργειας είναι η Kwh (Κιλοβατώρα) όπως την γνωρίζουμε απο τον λογαριασμό της ΔΕΗ.
Ξεκινάμε λοιπόν:

1) Πετρέλαιο

Το πετρέλαιο έχει θερμογόνο δύναμη 11,9 KWh/lt. Αυτό σημαίνει ότι ιδανικά 1 λίτρο πετρελαίου αποδίδει 11,9 KWh θερμικής ενέργειας. Ωστόσο, η τελική αποδιδόμενη θερμική ενέργεια εξαρτάται από το βαθμό απόδοσης της εγκατάστασης (Λέβητας , καυστήρας, Σωληνώσεις κ.τ.λ) . Θεωρώντας, για παράδειγμα, βαθμό απόδοσης 80%, για κάθε kWh θέρμανσης που θα χρειαστούμε, απαιτούνται: 1/(11,9x 0.8)= 0,105 λίτρα πετρελαίου.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι φέτος το μέσο κόστος για το πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχεται σε 1,3 ευρώ/λίτρο, το κόστος για κάθε κιλοβατώρα θερμικής ενέργειας με πετρέλαιο υπολογίζεται στα 0,105 x 1,3 ευρώ =  0,1365 ευρώ.
Ανάλογα βέβαια με την παλαιότητα του λέβητα, του πόσο καλά είναι συντηρημένος η απόδοση μπορεί να κυμανθεί απο 60% μέχρι και +90%

2) Φυσικό Αέριο

Η θερμογόνος δύναμη του φυσικού αερίου δεν είναι σταθερή και εξαρτάται από τη σύστασή του. Μια μέση τιμή που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι τα 11,5 kWh/Nm3.
Ωστόσο, στην περίπτωση του αερίου, η χρέωση γίνεται ώς εξής : Τιμή Πώλησης Φυσικού Αερίου = Κόστος προμήθειας Φ.Α. + Περιθώριο Διανομής ΕΠΑ Αττικής + Φόροι
Έτσι, βάσει της μέσης τρέχουσας τιμής, κάθε κιλοβατώρα θέρμανσης με φυσικό αέριο κοστίζει 0,078 ευρώ
Στην παραπάνω τιμή θα πρέπει να θεωρήσουμε μια απόδοση της τάξης του 80% και πάνω για απόδοση των συσκευών αερίου και να ανάγουμε την τιμή του τελικού κόστους ανα Kwh.
Για παράδειγμα για συσκευή με απόδοση 90% το αέριο θα μας κοστίσει 0,078/0,9= 0,867 Ευρώ.

3) Υγραέριο

Οι υπολογισμοί για το υγραέριο (LPG) θα γίνουν με την ίδια λογική όπως και παραπάνω.
Το υγραέριο έχει θερμογόνο δύναμη περίπου  6,61 KWh/lt .
Για να πάρουμε 1 kWh θερμικής ενέργειας απαιτούνται: 1/6,61=0,151 lt.
Θεωρώντας ένα μέσο κόστος για το υγραέριο 0,8 ευρώ/λίτρο τότε κάθε kWh θερμικής ενέργειας με τη χρήση υγραερίου κοστίζει: 0,151 x 0,8 ευρώ = 0,1208 ευρώ.
Την παραπάνω τιμή την ανάγουμε ανάλογα με τον βαθμο απόδοσης της συσκευής που έχουμε.

4) Πέλλετ

Η θερμογόνος δύναμη των πέλλετ δεν είναι σταθερή αλλά παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις, κυρίως ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν. Γι αυτό έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα των πέλλετ που θα προμηθευτούμε. Μία μέση τιμή πάντως είναι 5 KWh/ Kg.
Οπότε, για απόδοση του καυστήρα γύρω στο 85%, για θερμική ενέργεια 1KWh απαιτούνται 1/(5 x 0.85)= 0,24 Kg πέλλετ με μέσο κόστος 0,27 ευρώ/kg. Οπότε, συνολικό κόστος για 1KWh θέρμανσης από πέλλετ: 0,0648 ευρώ.

5) Ηλεκτρισμός

Τα ηλεκτρικά σώματα, ηλεκτρικοί λέβητες, θερμοπομποί, αερόθερμα κτλπ. εχουν απόδοση σχεδόν 100%. Δηλαδή κάθε Kwh ενέργειας που αποδίδουν την πληρώνουμε σύμφωνα με το εκάστοτε τιμολόγιο της ΔΕΗ. Στο νυχτερινό είναι κοντά στα 6-7 λεπτα και στο υψηλότερο κανονικό ξεπερνάει τα 20 λεπτά.
Στα ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης συγκαταλλέγονται και οι αντλίες θερμότητας, τα κλιματιστικά (αντλιες θερμότητας είναι και αυτά) είτε είναι απλά είτε inverter, οι λέβητες ιόντων (παμπάλαια μέθοδος μετάδοσης θερμότητας μέσω ηλεκτροδίων) , οι θερμοσυσσωρευτές, τα πάνελ ακτινοβολίας, η ηλεκτρική ενδοδαπέδια.
Το κάθε ηλεκτρικό προϊόν έχει να κερδίσει είτε απο το περιβάλλον (αντλίες θερμότητας) είτε απο την λειτουργία του σε τιμολόγιο χαμηλής αξίας (νυχτερινό).
Μπορείτε με μολύβι και χαρτί να υπολογίσετε πολύ εύκολα τι καίει η κάθε συσκευή παίρνοντας σαν γνώμωνα την απόδοση της συσκευής και το τιμολόγιο της ΔΕΗ.

6) Ενεργειακά Τζάκια - Σόμπες

Τα ενεργειακά τζάκια χωρίζονται, όπως και οι σόμπες πέλλετ, σε δύο κατηγορίες: τα αερόθερμα και τα τζάκια καλοριφέρ ενώ και στις δύο περιπτώσεις ο βαθμός απόδοσης μπορεί να φτάσει και το 80%. Οι υπολογισμοί όσον αφορά το κόστος ανά kWh μπορούν να γίνουν κατ΄αναλογία με τις προηγούμενες περιπτώσεις που παρατέθηκαν: Κόστος ανά kWh = (Κόστος καυσίμου ανά kg) / (Θερμογόνος δύναμη καυσίμου x Βαθμός απόδοσης συσκευής).
Το ίδιο ισχύει και για τα ενεργειακά τζάκια τα οποία αντί για πέλλετ καίνε καυσόξυλα, αλλάζοντας την θερμογόνο δύναμη στα 4,2 kWh/kg και μέσο κόστος καυσόξυλων στα 0,20 ευρώ/kg. Επίσης, αντίστοιχοι υπολογισμοί μπορούν να γίνουν και για τα παραδοσιακά τζάκια (δηλ. ανοιχτής εστίας), η απόδοση των οποίων κυμαίνεται γύρω στο 10%.
Πρακτικά τώρα, ένα ενεργειακό τζάκι θερμού αέρα με ονομαστική ισχύ 10 Kw, το οποίο μπορεί να καλύψει έως και 100 τετραγωνικά (αναφερόμαστε σε περιπτώσεις ενιαίων χώρων – σε διαφορετική περίπτωση, ικανοποιητική θέρμανση θα υπάρχει μόνο στο χώρο όπου είναι εγκατεστημένο το τζάκι), η κατανάλωση ανέρχεται σε 0,6 – 2,4 kg πέλλετ /h.
Στην περίπτωση των ενεργειακών τζακιών καλοριφέρ, η απαιτούμενη ονομαστική ισχύς αυξάνεται. Όπως και στην περίπτωση των σομπών πέλλετ καλοριφέρ, τα τζάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως μοναδική εστία θέρμανσης του νερού που θα κυκλοφορήσει στα σώματά μας είτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα, ως «βοήθημα», προς το κύριο καύσιμό μας.  Σε αυτή την περίπτωση ένα ενεργειακό τζάκι 16 Kw, το οποίο μπορεί να καλύψει συνολικό χώρο έως και 140 τετραγωνικά, έχει κατανάλωση η οποία από 1 έως 3,5 kg πέλλετ/h. Εάν τώρα το ενεργειακό τζάκι αντί για πέλλετ καίει καυσόξυλα, τότε η ωριαία κατανάλωση κυμαίνεται από 4 – 6 kg καυσόξυλα/h.

Πάρτε χαρτί και μολύβι και πιαστε δουλειά. Μπορείτε βάση των χρημάτων που χαλάσατε σε πετρέλαιο να το μετατρέψετε σε Kwh ενέργειας και απο εκεί να δείτε τι θα πληρώσετε σε ενδεχόμενη αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης σας.

Τα παραπάνω δεν αναιρούν την αξία των συνάδελφων μηχανολόγων. Δέν χάνεται τίποτα να τους επισκεφτείτε και να μελετήσουν την περίπτωση σας. Μόνο έτσι θα εξοικονομήσετε χρήματα.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Αθ. Καράμπελας

Διπλ.Μηχ.Μηχανικός Πολυτεχνείου Πατρών

e-mail : admin@climathermshop.gr , sales@bestclima.gr  


www.bestclima.gr
www.climathermshop.gr
www.asdshop.gr 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου