Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Τοποθέτηση ενεργειακής εστίας (ενεργειακό τζάκι-κασέτα)

 

Οι παρακάτω οδηγίες πρέπει να τηρούνται από τον τεχνικό εγκατάστασης, καθώς ευθύνεται για την
ασφάλεια και απρόσκοπτη λειτουργία του ενεργειακού τζακιού ή της εγκατάστασης θέρμανσης. 

Ανοίγματα αέρα παροχής και ανακυκλοφορίας: 
Τα ανοίγματα αέρα παροχής  και τα ανοίγματα αέρα ανακυκλοφορίας πρέπει να έχουν διαστασιολογηθεί σύμφωνα με τις κατασκευαστικές προδιαγραφές για κεραμικές εστίες και εγκαταστάσεις θέρμανσης με αέρα, ώστε να διασφαλίζεται η άψογη θέρμανση των χώρων που πρόκειται να θερμανθούν. Η ανοιχτή διατομή των σχαρών αέρα ανακυκλοφορίας πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον σε αυτήν των σχαρών αέρα παροχής.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά τη χρήση σχαρών αερισμού με διακοσμητικά στοιχεία σφυρήλατου
σιδήρου που μειώνουν τη διατομή. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι κατασκευαστικές προδιαγραφές για κεραμικές εστίες και εγκαταστάσεις θέρμανσης με αέρα. Η ανοιχτή, χωρίς δυνατότητα σφράγισης διατομή κάθε ανοίγματος αέρα παροχής και ανακυκλοφορίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 600 cm2.

Αέρας καύσης:
Η διατομή της παροχής καθαρού αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 cm2. Η απαιτούμενη ποσότητα αέρα καύσης είναι 22,4 m3/h. Εκτελέστε έναν υπολογισμό του συνδέσμου αέρα καύσης κατά DIN 18895. Αν χρειαστεί εγκαταστήστε από έξω μια ειδική παροχή αέρα καύσης. Αυτός ο αγωγός αέρα καύσης πρέπει να εξοπλιστεί στο χώρο τοποθέτησης με μια βαλβίδα πεταλούδα. Η βαλβίδα πεταλούδα πρέπει να διατηρείται πάντα ανοιχτή κατά τη λειτουργία θέρμανσης. Η θέση της βαλβίδας πεταλούδας πρέπει να είναι ορατή. Ο χώρος τοποθέτησης του ενεργειακού τζακιού πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα άνοιγμα προς τα έξω ή ένα παράθυρο που ανοίγει ή που είναι ενσωματωμένο στο κύκλωμα αέρα καύσης άλλων χώρων.

Καπνοδόχος και σύνδεση καυσαερίων:
Χάρη στην αυτοκλειόμενη πόρτα φλογοθαλάμου είναι δυνατή η σύνδεση του ενεργειακού τζακιού σε μια κατάλληλη καπνοδόχο πολλαπλών συνδέσεων. Για την υπολογιστική τεκμηρίωση της καταλληλότητας της καπνοδόχου ευθύνεται ο τεχνικός εγκατάστασης:
– Μονή σύνδεση κατά DIN 4705.
– Πολλαπλή σύνδεση κατά DIN 4705.
Απαραίτητα για τον υπολογισμό είναι τα στοιχεία καυσαερίων. 
Η καπνοδόχος πρέπει να πληροί το πρότυπο DIN 18160. Το ενεργό ύψος της καπνοδόχου,  ξεκινώνταςαπό την είσοδο καυσαερίων, πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 m. Η ελάχιστη αντίθλιψη σε ονομαστικό θερμικό φορτίο είναι 13 Pa. Σε περίπτωση πολύ υψηλής ή πολύ χαμηλής αντίθλιψης αυτή πρέπει να ρυθμιστεί στις προαναφερόμενες τιμές (απευθυνθείτε στον υπεύθυνο καπνοδοχοκαθαριστή
της περιοχής σας). Όλες οι συνδέσεις και διασυνδέσεις μεταξύ ενεργειακού τζακιού και καπνοδόχου πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι στεγανές. Η σύνδεση με την καπνοδόχο πρέπει να γίνει σε όσο το δυνατόν μικρότερη απόσταση και με ανοδική κλίση.





Απαιτούμενη θερμομόνωση και επένδυση:

Επένδυση και θερμομόνωση του πίσω και πλευρικού τοιχώματος. Μετά την τοποθέτηση ενός κατάλληλου στοιχείου σύνδεσης καπνοδόχου μπορεί να γίνει η απαιτούμενη επένδυση και θερμομόνωση. Οροφή δωματίου πάνω από το ανοιχτό τζάκι (ανταλλακτικό επένδυσης) Όταν ο κενός χώρος ή η επένδυση πάνω από το ανοιχτό τζάκι φτάνει ως την οροφή δωματίου, τότε αυτή πρέπει
να προστατευτεί, εφόσον αποτελείται από εύφλεκτα δομικά μέρη ή χρησιμεύει ως φέρον στοιχείο. 
Η προστασία αποτελείται από ένα θερμομονωτικό στρώμα πάχους 6 cm (αριθμός αναγνώρισης μονωτικού υλικού: 12, 07, 21, 75, 11 κατά AGI Q 132 .

Αποστάσεις γύρω από το θάλαμο θέρμανσης:
Πρέπει να τηρείται απόσταση 120mm γύρω από το θάλαμο θέρμανσης.

Αυτές είναι μερικές από τις βασικές αρχικές οδηγίες για την σωστή τοποθέτηση και εγκατάσταση μιας ενεργειακής εστίας.



Για την σωστή τοποθέτηση της ενεργειακής σας εστίας ρωτήστε τους ειδικούς.... www.bestclima.gr


Με εκτίμηση,
Δασκαλάκης Αντώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου