Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Προτάσεις οικονομικής θέρμανσης. Τι είναι τελικά το καλύτερο?


Με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ήρθαν τα πάνω κάτω στον τομέα της οικιακής θέρμανσης. Ο κόσμος κατα την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου τιμολογίου στράφηκε σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Σε πολλές περιπτώσεις που ο καταναλωτής είχε σωστή ενημέρωση, η αλλαγή του τρόπου θέρμανσης εξοικονόμησε αρκετά χρήματα. Σε άλλες περιπτώσεις ο καταναλωτής πλήρωσε πολύ ακριβότερα το τίμημα του εναλλακτικού τρόπου θέρμανσης. Επειδή "στην αναμπουμπούλα ο Λύκος χαίρεται" δέν ήταν λίγες οι φορές εξαπάτησης του καταναλωτή απο άσχετους επιτήδειους που υποστήριζαν απίθανα και ακατάλληλα προϊόντα θέρμανσης.
Ας δούμε περιληπτικά τις  διάφορες μορφές θέρμανσης  και ας πούμε 2-3 πραγματάκια για την κάθεμια.

Α) Αποφασίζουμε να παραμείνουμε στο Πετρέλαιο



Καταρχάς πρέπει να καλέσουμε έναν εξειδικευμένο  καυστηρατζή με όργανα μέτρησης , να μετρήσει και να συντηρήσει σωστά τον λέβητα μας. Πρέπει να μετρήσουμε την απόδοση του συστήματος και να κοιτάξουμε να περιορίσουμε τυχον απώλειες με προσθήκη μόνωσης. Σε περίπτωση που η απόδοση του λέβητα είναι χαμηλή ή η ισχύς του δέν ειναι η κατάλληλη για τους χώρους θέρμανσης τον αντικαθιστούμε. Το συνολικό σύστημα της θέρμανσης πρέπει να εξεταστεί απο μηχανολόγο με εμπειρία σε εγκαταστάσεις θέρμανσης και σε συνεργασία με τεχνίτη καυστήρων και υδραυλικό να το φέρουν στο βέλτιστο σημείο. 
Δέν τσιγκουνευόμαστε το κόστος ρύθμισης ή την αμοιβή του εκάστοτε τεχνίτη που θα ασχοληθεί με τον λέβητα μας. Τα χρήματα που θα δώσουμε σε καποιον αδειούχο καυστηρατζή με τα κατάλληλα όργανα μέτρησης καθώς και σε έναν μηχανολόγο που θα μας προτείνει λύσεις βελτιώσης του συστήματος, είναι σίγουρο οτι θα τα αποσβέσουμε πολυ γρήγορα. Τα ψέματα τελείωσαν, πλέον το πετρέλαιο είναι πανάκριβο και δέν πρέπει να αφήνουμε την τύχη του κάθε μηχανήματος στα χέρια του οποιοδήποτε τυχοδιώκτη.

Μπορούμε να κάνουμε διάφορες επεμβάσεις στο υπάρχων σύστημα έτσι ωστέ να εξοικονομήσουμε κόστος ενέργειας.



α) Χρησιμοποιώντας διακόπτες θερμοστατικούς στα σώματα, μεγάλες ιδιοκτησίες μπορούν να κάνουν οικονομία, απομονώνοντας δωμάτια, τροποποιώντας επομένως παροδικά την προς θέρμανση ενεργή επιφάνεια μιας ιδιοκτησίας.
β) Ελέγχουμε ένα παλιό συμβατικό σύστημα μήπως έχει σημεία όπου οι στήλες του είναι αμόνωτες, οπότε γίνεται χρήση armaflex ή και κλείσιμο με γυψοσανίδα.

γ) Μετράμε τη στάθμη μιας παλαιάς δεξαμενής το καλοκαίρι και την αντικαθιστούμε σε περίπτωση διαρροής.

δ) Ελέγχουμε την παλαιότητα του κυκλοφορητή μας, καθώς μία μέτρια λειτουργία του συνεπάγεται μείωση της αποδόσεως του συμβατικού  δικτύου ως και 10%. Στα συμβατικά συστήματα ο κυκλοφορητής είναι το παν. Η επιλογή του κυκλοφορητή γίνεται απο υπεύθυνο μηχανολόγο και όχι απο καποιον έμπορο ή υδραυλικό.
ε) Εξαντλούμε τη δυνατότητα επέμβασης στο κέλυφος της ιδιοκτησίας μας εφαρμόζοντας μόνωση στη στέγη ή στο δάπεδο που ενδεχομένως δεν υπάρχει. Υπάρχει και η εφαρμογή της θερμοπρόσοψης, αλλαγή της βιοκλιματικής στάθμης του κτιρίου μας με στόχο την επίτευξη θερμομόνωσης.
Β) Αλλαγή σε Φυσικό Αέριο
 


Το φυσικό αέριο είναι οικονομικότερο από το πετρέλαιο κατά 20-30%. Όταν μάλιστα υπολογίσουμε και το κέρδος απο την αναβάθμιση των συσκευών θέρμασης τότε η εξοικονόμηση μπορεί να είναι κατα πολύ μεγαλύτερη. Ένα σύστημα που λειτουργεί με λέβητα πετρελαίου μπορεί να μετατραπεί σε αερίου . Η μετατροπή από λέβητα πετρελαίου σε λέβητα αερίου είναι επέμβαση που θα μας κοστίσει  3.000-5.000 ευρώ. Υπάρχει και η λύση της πλήρους αυτονόμησης με την χρήση μονάδας επιτοίχιου λέβητα. Ο επιτοίχιος λέβητας είναι μικρών διαστάσεων μονάδα που τοποθετείται σε κάποιο σημείο της περιμέτρου της ιδιοκτησίας, για παράδειγμα στην πρόσοψη ή πλάγια όψη ενός διαμερίσματος και στο σημείο αυτό φτάνουν σωληνώσεις από φυσικό αέριο που παρέχουν το καύσιμο στο διαμέρισμα. Η λύση του επίτοιχου λέβητα είναι και η πιο σωστή γιατί μπορείς πλέον να αυτονομηθείς πλήρως απο την πολυκατοικία. Για να μπορέσετε πάντως να ανεξαρτητοποιηθήτε θέλετε και την συγκατάθεση του 50+1 % απο την συνέλευση τηςπολυκατοικίας.

Για την επέμβαση αυτού του τύπου η τιμή ποικίλει και κυμαίνεται από 1.800-2.500 ευρώ, τιμή που περιλαμβάνει το κόστος του επιτοίχιου λέβητα και των απαραίτητων σωληνώσεων-οδεύσεων για να το επιτύχουμε. Το αέριο είναι απόλυτα ασφαλές, έχει το προτέρημα ως καύσιμο ότι πρώτα το καταναλώνεις και μετά το πληρώνεις, δεν υπάρχει ζήτημα διαρροής αερίου εντός κλειστού χώρου.
Υπάρχει βέβαια περίπτωση, ανάλογα με το σύστημα σωληνώσεων θέρμανσης, να αυξηθεί το κόστος της εγκατάστασης σε περίπτωση που είναι απαραίτητες καποιες επεμβάσεις στο κύκλωμα των καλοριφέρ.







Γ) Αντλία Θερμότητας

Είναι μια σχετικά νέα εφαρμογή. Αποτελείται από μια εξωτερική μονάδα ψύξης-θέρμανσης, περίπου ανάλογη με την γνώριμη εικόνα της εξωτερικής μονάδας ενός κλιματιστικού, με μεγαλύτερες διαστάσεις. Αξιοποιεί την θερμότητα του περιβάλλοντος σε στιγμές που αυτή υπερτερεί. Φτάνει σε εξοικονόμηση ενέργειας ως 50%. Μπορεί κάλλιστα να εφαρμόστει σε ένα υπάρχον δίκτυο θέρμανσης σωμάτων νερού αλλά επίσης και σε σύστημα με ενδοδαπέδια θέρμανση.
Μπορεί επίσης να συνδυαστεί και με τον υπάρχοντα λέβητα, τον οποίο μπορούμε να μην αχρηστεύσουμε εντελώς, οπότε το σύστημα θέρμανσης καλείται πλέον υβριδικό. Αυτό γίνεται με την κατάλληλη συνδεσμολογία και διάταξη και δίνει στην αντλία θερμότητας να τροφοδοτηθεί από μια περίσσεια συνιστώσα ενέργειας τις πολύ ψυχρές ημέρες του χρόνου όταν οι θερμοκρασίες βρίσκονται στη ζώνη παγετού και χαμηλότερα. Από +18 ως +5 βαθμούς το θερμικό φορτίο παρέχει η αντλία , ενώ κάτω από τους +5 ο λέβητας. Έχει υψηλό κόστος αγοράς αλλά υπάρχει εξοικονόμηση στην κατανάλωση. Ανάλογα την χρήση μπορεί να αποσβεστεί σε μερικά ή αρκετά πολλά χρόνια.


 δ) Ηλεκτρικός Λέβητας

Οι ηλεκτρικοί λέβητες είναι εφαρμογή παροχής θέρμανσης του νερού των σωμάτων με μονάδα λέβητα (διαστάσεων ντουλαπιού κουζίνας), ο οποίος τοποθετείται μέσα στον κλειστό και μονωμένο χώρο της κατοικίας. Λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα μονοφασικό ή τριφασικό. Τα μονοφασικά μοντέλα μπορούν να ζεστάνουν μέχρι 70m2. Προϋπόθεση για την τροποποίηση αυτή από τεχνικής άποψης είναι να μπορεί να γίνει σύνδεση με το υπάρχων κύκλωμα. Σε περίπτωση μονοσωληνίου μπορεί να γίνει πολύ εύκολα ενώ σε δισωλήνιο χρειάζονται αρκετές μετατροπές οι οποίες ανεβάζουν το κόστος.Το κόστος ενός λέβητα ξεκινάει απο 700 και φτάνει μέχρι τα 1500 Ευρώ για τα μεγάλα μοντέλα. Το κύριο προτέρημα του ηλεκτρικού λέβητα είναι ότι το νερό που θερμαίνουμε ταξιδεύει ελάχιστα μέχρι να φτάσει στα σώματα, είναι αθόρυβος και παρέχει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

 ε) Κλιματιστικά Inverter

 

Ναι τα κλιματιστικά τύπου inverter είναι μια πρακτική λύση, καθώς παρέχουν εξοικονόμηση ενέργειας. Έχουν μεγάλη αποδοσή αφού αντλούν θερμότητα απο το περιβάλλον και λειτουργούν ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Πρακτικά καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια απο τα συμβατικά κλιματιστικά. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους των τιμών: χώροι ως 15 τ.μ. μπορούν να καλυφθούν με μονάδα 9.000 btu/h και το κόστος του κλιματιστικού περίπου 500 ευρώ, ως 50 τ.μ. με μονάδα 22.000btu/h και κόστος 900 ευρώ, μεγαλύτεροι χώροι άνω των 50 τ.μ. με 24.000 btu/h και κόστος 1100 ευρώ.

Τα κλιματιστικά παρέχουν κατώτερης ποιότητας θέρμανση, διότι δεν είναι ομοιόμορφη και στηρίζεται στην κίνηση αέριας μάζας στον κλειστό χώρο με ερμητικό τρόπο, σε αντίθεση με την συμβατική (σωμάτων) θέρμανση. Παρόλα αυτά για συνθήκες λειτουργίας κάποιων νοικοκυριών με χαμηλές απαιτήσεις θέρμανσης είναι η βέλτιστη επιλογή από οικονομικής άποψης. Δέν τα συνιστώ καθόλου για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Είναι οικονομικά σχετικά απο θέμα αγοράς και τοποθέτησης καθώς και λειτουργίας αλλά όταν ο στόχος μας είναι αποκλειστικά η θέρμανση ίσως θα πρέπει να ψάξουμε κάποιο άλλο προϊόν.

στ) Στερεά καύσιμα - Σόμπες - Τζάκια


EDILKAMIN

Η αγορά των στερεών καυσίμων έχει ραγδαία αύξηση. Υπάρχουν ποιοτικά προϊόντα που πραγματικά δίνουν οικονομικές λύσεις αλλά και πολλές παγίδες.

Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε :
Κασσέτες τζακιού : μετατρέπουν υφιστάμενα τζάκια σε ενεργειακά. Πλέον το τζάκι θα λειτουργεί με ρύθμιση της καύσης, με βεντιλατέρ ή χωρίς και απόδοση πάνω απο 400% σε σχέση με το συμβατικό.
Κατα την μετατροπή χρειάζονται τα κατάλληλα υλικά καθώς και ιδιαίτερος τρόπος κατασκευής για να μήν παρουσιαστούν στο μέλλον προβλήματα.
Ενεργειακα τζάκια αέρα : Τα ενεργειακά τζάκια αέρα έχουν γίνει γνωστά εδώ και πολλά χρόνια. Τα τοποθετούσαμε στα αστικά κέντρα κυρίως για θαλπωρή και design αλλα μπορούν κάλλιστα να ζεστάνουν εξίσου καλά και έναν μεγάλο χώρο. Η βεβιασμένη ροη του αέρα είναι λίγο πρόβλημα αλλά μπρος στην οικονομία το παραβλέπουμε.
Ενεργειακά Τζάκια καλοριφέρ : Συνδυάζουν το τερπνον μετα του ωφελίμου. Έχουμε οικονομική θέρμανση με ξύλα και ταυτόχρονα τέλεια ποιότητα καθώς μπορούμε να τα συνδέσουμε με το κύκλωμα της θέρμανσης. Στα συγκεκριμένα τζάκια μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορους αυτοματισμούς και να τα λειτουργήσουμε μαζί με ηλιακούς συλλέκτες, λέβητες αερίου, να πάρουμε ζεστό νερό απευθείας κ.α.
Πέλλετ : Υπάρχουν λέβητες πελλετ καθώς και σόμπες. Είναι τέλεια σχεδιασμένες μηχανές με πάρα πολύ υψηλή απόδοση. Είναι ακριβές σχετικά και χρειάζεται να προσέχουμε κατα την επιλογή τους έτσι ωστε να υπάρχει επάρκεια service και ανταλλακτικών. Μια παρατήρηση που έχω να κάνω σε αυτα είναι οτι ΝΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ. Μεγαλύτερη ανάλυση θα κάνω σε άλλη ανάρτηση.

ε) Θερμοπομποί και άλλα ηλεκτρικά

Τα ηλεκτρικά πάνελ είναι μονάδες που τοποθετούνται σε κάθε δωμάτιο ή χώρο και λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Η λειτουργία γίνεται και παράλληλα με τη λειτουργία συμβατικού συστήματος θέρμανσης. Μπορεί όμως να γίνει και απαλλαγή από καύσιμο και εξοικονόμηση ενέργειας έως  40%. Τοποθετούνται εύκολα, σε κάθε δωμάτιο  αρκεί  να υπάρχουν ενισχυμένες πρίζες. Το κόστος τους  είναι απο 70 έως 250 Ευρώ. Αποδίδουν άμεσα  και ρυθμίζεται η θερμοκρασία ανεξάρτητα σε κάθε δωμάτιο.Περισσότερη ανάλυση θα κάνω σε άλλη ανάρτηση.



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
 
Θα μπορούσα κι εγώ να βάλω έναν πίνακα και να λέω οτι η μια μορφή ενέργειας έχει την Α% οικονομία ενώ η άλλη την Β. Θεωρώ οτι όλα είναι σχετικά. Για να γίνει επιλογή του τρόπου θέρμανσης χρειάζεται συζήτηση. Πρέπει να μάθουμε ώρες λειτουργίας της θέρμανσης, χώροι που θα θερμανθούν, διαθέσιμο ποσό για δαπάνη και πολλά πολλά ακόμα. Να ξέρετε οτι όλα τα συστήματα είναι οικονομικά αλλά ταυτόχρονα και δαπανηρά. Εκείνα που έχουν χαμηλή κατανάλωση είναι ακριβά στην αγορά τους και εκείνα που έχουν υψηλή κατανάλωση φτηνά στην αγορά τους και στην τοποθέτηση τους. Άν υπήρχε κάτι φτηνό και σε αγορά και σε λειτουργία, να είστε σίγουροι οτι θα πούλαγε μόνο αυτό. Μιλήστε με ειδικούς επαγγελματίες που έχουν εμπειρία. Μήν παρασύρεστε απο διαφημίσεις και ευτελή επιχειρήματα. Ζητήστε να σας αποδείξουν αυτό που σας υποστηρίζουν και αν είναι εφικτό γραπτά. Προσοχή χρειάζεται και στα e-shop που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Επισκεφτείτε τον χώρο που βρίσκεται το e-shop. Μιλήστε με τον υπεύθυνο και ζητήστε του να σας ενημερώσει για τα προϊόντα. Τα προϊόντα θέρμανσης θέλουν προσοχή στην επιλογή τους γιατι μπορεί και να σας "κάψουν" στο τέλος και ο πωλητής που σας τα πρότεινε θα σφυρίζει αδιάφορα. Μην παρασύρεστε απο το τι έκανε ο "γνωστός" σας. Εκείνος μπορεί να έχει διαφορετικές απαιτήσεις απο εσάς. Ενημερωθείτε!!!! Τα λεφτά σας δίνετε και αυτή την εποχή βγαίνουν με κόπο και πολύ δύσκολα.


Με εκτίμηση

Δημήτριος Αθ. Καράμπελας

Διπλ.Μηχ.Μηχανικός Πολυτεχνείου Πατρών

e-mail : admin@climathermshop.gr , sales@bestclima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου