Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ταχυθερμαντήρα ή Ηλεκτρικό Θερμοσίφωνο?

Στα περισσότερα σπίτια υπάρχουν εγκατεστημένα ηλεκτρικά θερμοσίφωνα. Αυτός ο τρόπος παραγωγής ζεστού χρήσης έχει επικρατήσει και σαν πάγιο κόστος είναι η οικονομικότερη λύση. Το θέμα είναι όμως οτι η αποθήκευση ζεστού νερού σε μεγαλύτερη ουσιαστικά ποσότητα καθώς και θερμοκρασία απο αυτή που χρειαζόμαστε, είναι σπατάλη χρημάτων.
Πολλά σπίτια μάλιστα έχουν σαν ηλεκτρικό θερμοσίφωνο τον ίδιο τον ηλιακό τους με αποτέλεσμα αρκετά μεγάλο ποσοστό ενέργειας να χάνεται στο εξωτερικό περιβάλλον.Όταν μάλιστα στην οικογένεια υπάρχουν μωρά που χρειάζονται άμεσα ζεστό νερό και χρειάζεται να είναι συνεχώς στο ρεύμα τότε ο ηλιακός δεν είναι λύση.
Την οικονομικότερη λύση στα παραπάνω προβλήματα δινουν οι ταχυθερμαντήρες. Είναι μικρές ηλεκτρικές συσκευές αρκετά μεγάλης ισχύος που αποθηκέυουν ελάχιστες ποσότητες νερού και πολλές φορές ρυθμίζουν την θερμοκρασία στο επιθυμητό ακριβώς επίπεδο. Άν θέλουμε για παράδειγμα να κάνουμε ντούς χρειαζόμαστε 37 C. Υπάρχουν ταχυθερμαντήρες που μπορούν να μας δώσουν ακριβώς 37 C με ακρίβεια 0,1. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε και οικονομία στο ρέυμα αλλά και οικονομία στο νερό καθώς ανοίγουμε την βρύση μόνο στο ζεστό και δέν χρειάζεται μίξη.

Εν συντομία με έναν ταχυθερμαντήρα έχουμε :


  • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΧΡΟΝΟΥ   Ζεστό νερό σε  ελάχιστα  δευτερόλεπτα. Χωρίς καμία αναμονή και χωρίς να τελειώνει ποτέ.
  • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (Ενέργεια)  60-80%  α) Κατανάλωση μόνο για όσα λεπτά τρέχει ζεστό νερό και β) με επιλογή χαμηλής ισχύος για ακόμη μεγαλύτερη οικονομία σε σχέση με τον κλασικό θερμοσίφωνα. γ) Δεν το ξεχνάτε αναμμένο. δ) Ζεσταίνετε την ποσότητα που θέλετε.

  • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ 60-80%   α) Έρχεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα άμεσα  β) Αυτόνομος και άμεσος ρυθμιστής θερμοκρασίας γ) Οικονομοντούζ
  • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΧΩΡΟΥ  95%  Πολύ μικρό μέγεθος
  • ΕΠΙΠΛΕΟΝ  Σταθερή, επιλεγμένη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια λειτουργίας . Τέρμα οι πλημμύρες. Εύκολο στην τοποθέτηση. Απόσβεση δαπάνης αγοράς λόγω  της οικονομίας σε ελάχιστο διάστημα  και απολαμβάνετε τα πλεονεκτήματα- οφέλη για πάντα

   


Υπάρχουν διάφοροι τύποι ταχυθερμαντήρες.
Για μία βρύση (AEG MTD)

Για παροχή μπάνιου μονοφασικό ρυθμίζοντας την επιθυμητή θερμοκρασία 

Τριφασικός Κεντρικής παροχής με δυνατότητα σύνδεσης με ηλιακό θερμοσίφωνα
Ταχυθερμαντήρας μονοφασικός με ντούς , προγράμματα, επιλογή θερμοκρασίας ψηφιακά.

 Η σύνδεση του ταχυθερμαντήρα με τον ηλιακό θερμοσίφωνα είναι η βέλτιστη λύση. Ο ηλιακός θα ζεσταίνει χειμώνα-καλοκαίρι το νερό και ο ταχυθερμαντήρας θα το φτάνει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε οικονομία στο ρεύμα, στο νερό , ο ηλιακός έχει μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο αφού δεν χρησιμοποιείται η αντίσταση και το μπάνιο μας είναι πιο άνετο και γρήγορα αφού δέν έχουμε να ρυθμίζουμε τον μίκτη της μπαταρίας.

Πιστεύω οτι η αντικατάσταση του παλαιού θερμοσιφώνου με έναν ταχυθερματήρα είναι πολύ καλή κίνηση καθώς και η προτίμηση τους σε νέες κατασκευές, σε συνδυασμό με ηλιακό σύστημα, είναι η βέλτιστη λύση.

Όσον αφορά την εγκατάσταση τους και την χρήση τους υπάρχουν καποια "κολπάκια" τα οποία μπορούμε να σας τα αναλύσουμε απο κοντά.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Αθ. Καράμπελας

Διπλ.Μηχ.Μηχανικός Πολυτεχνείου Πατρών

e-mail : admin@climathermshop.gr , sales@bestclima.gr 


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου